onsdag 23 november 2016

Lite jobb ändå.


I dag kommer min skönlitteratur grupp på läkarutbildningen hem till mig, vi skall se på film, vi brukar alltid se en film under terminen. Det passade ju bra i och med att det är sista gången med denna grupp som jag fick överta i höstas. Annars följer vi dem under termin 1 och 2, man lär känna dem rätt så väl,  men det är mycket trevliga studenter. Jag kommer att bjuda på fyllda paprikor, tzatziki och chokladkladd kaka. Jag har även gjort en vegetarisk/vegan  variant på fylld paprika  med gröna linser, spenat och lök.  Vi fick ett presentkort på hemlagat tre rätters vegetarisk mat av vår dotter förra julen och i lördags tog vi ut vår present. Det var mycket gott och där lärde jag mig göra ”stuffed paprika med linser”. Jag har också upptäckt svart och röd ris, tycker det är jättegott och kanske en aning nyttigare än vanlig vitt ris. Jag fyllde de andra paprikorna med köttfärs, svart ris, lök och portabello svamp.
  Julklappen



Nu har alla studenterna åkt hem, inget kvar av kladdkakan och det andra gick ner också, vi såg filmen ”du gör mig galen” läste boken förra terminen den var nog mera fördjupande än filmen.  Man fick lite Woody Allan känsla mycket prat, känns en aning rörigt, men det blev en bra diskussion över kaffet och kakan sen, huvudpersonen är tydligen bipolär och den andra en aning instabil. Man undrade ju hur det låg till med resten av familjen också så vi diskuterade psykisk sjukdom och psykvården idag.  Mycket trevliga studenter, min nästa grupp skall läsa ”torka inga tårar utan handskar” av Jonas Gardell, en författar som jag inte är speciellt förtjust i , men läsa måste jag. Till den sista träffen för terminen har jag lovat att ta med fika bröd, det blir nog Davidas kaka tror jag. Min sista basgrupp för terminen den 20 december kommer att få en chokladtårta , tur att jag inte smakar på alla dessa, då blir det mycket hoftepluss som vi säger i Nordnorge. Jag har haft tre grupper att hålla reda på under höstterminen , dvs ett tjugotal namn och ansikten, men det går bra.


 Har mycket att se framemot,  lördag  skall vi gäster och mera ”hoftepluss” får spara mig till dess och fredag blir det jullunch på Stångs magasin med nedre korridortjejerna på jobbet, jag behöver å gå en mil varje dag framöver för att få bort allt detta, för inte att glömma vår privata nobelmiddag, den får jag återkomma till. Inflyttnings fest den 16 december. Jul i Nordnorge, nyårsaften med goda vänner från Trosa. Sist men inte minst så har vi ju också Grythyttan att se framemot i Februari, denna gången blir det livsnjutarhelg med en fyra rättersmiddag. Man måste ha lite guldkant i tillvaron, våra vardagar och även helger går åt att jobba, jobba och ändå mera jobb det säger sig ju själv att det inte håller i längden, känner mig lika trött varje morgon även om jag har sovit  8 timmar under natten.

Apropå, korv som jag inte gillar speciellt mycket, hittade jag ett kul citat: ”korv är en gudomlig rätt, ty bara gud vet vad det är i den” efter att ha besökt en korvfabrik engång fick jag liksom nog  av båda dofterna och innehållet.

Nu längtar jag till våra nya köksstolar anländer, trodde vi hade avtalat att de skulle komma i dag, då jag var hemma hela dagen, vågade knappast gå på toan eller ner i underetagen innan Tomas kom hem… men den gång ej de hade varit här i går ändå hade vi uttryckligen sagt , vi är inte hemma den 22, men däremot den 23…tror de hade båda bomull och sand i öronen. Stolarna har hel rygg, skall bli skönt att kunde sitta genom en hel middag utan att få ont i ryggen.

 Prova vegetarisk fylld paprika (4 personer)

 4 hela paprikor (förvälla dem i salt het vatten  ca 5-10 minuter) och skär av locket, ta ut innehållet

 Kok linserna (gröna) enligt recept på förpackningen. Låt bli kall.

Stek hackat lök och bladspenat i olja, blanda detta med  linserna, smak till med salt , peppar, lite honung och vinäger.

Fyll paprikorna och ha på rivet ost eller fetaost om man föredrar det.

Grädda i ugnen i ca 20 minuter tills osten smält (200gr)

 Servera med  en god sallad med valnötter och äpplen, samt tzatziki eller annan sås.

Davidas kake

Denna är ju nästan nyttig

200 gr stora havregryn

150 gr hackade mandlar

100 gr socker (ta halften kokossocker, det är inte lika sött)

Smör

Rosta havregryn, mandlar och socker i stekpannan i smör tills de är gyllenbruna, får ej brännas. Låt den  svalna i en form med höga kanter. Ringla lite flytande honung över innan den svalnar. Rör om innan ost och gräddsmeten breds på.

1 pk philadelfiaost (200 gr) vispas luftigt

1 dl florsocker/melis

3 dl grädde

Grädde och florsocker vispas och blandas med osten. Bred ostsmeten ovanpå kakbottnen. Fyll resten av formen med färsk frukt och jordgubbar i bitar. (kiwi, nektarin, persika, smultron, aprikoser och jordgubbar eller vad som finns hemma och efter säsong) Låt gärna stå några timmar i kylskåpet innan ni äter den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar