onsdag 3 januari 2018

Min pappa och blötkake




Min pappa gick bort alltför tidigt, han blev bara 75 år, men han hann att fylla det och fira 50 års bröllopsdag med min mamma. Han föddes 17 maj, Norges nationaldag (för er som inte vet det). Det blev alltid lite festligare just den dagen, vi barn hade våra aktiviter som hör till 17 maj, men det var också kaffe och gärna då blötkake hemma och grannar som kom inom för att fira honom. Min pappa dog 18 juni samma år som han fyllde 75, sjukdomen som tog hans liv var den hemska KOL, som orsakade hjärtsvikt. Men han hade också haft en 23 års överlevnad av sin cancer, tror det var tidig upptäckt som räddade honom den gången. Jag var med båda gångarna han fick sin diagnos, minns som om det var igår. Jag var hemma en period just 1986, det var innan jag flyttade till Sverige, det kom ett brev från universitetsjukhuset i Tromsö, vi öppnade den, min pappa var inte hemma. Minns att min mamma provade att hitta ett fint sätt att berätta det för honom sen, jag gick ut när hon gjorde det. Min faster och flera släktningar kom och hälsade på. Alla trodde visst att han skulle dö där och då. Han opererades och levde i 23 år till. Andra gången var 2006 , mina föräldrar hälsade på hos oss och vi tog med honom till en läkare som konstaterade KOL, det kändes tungt, han levde 3 år till efter det. Men börjar man röka i väldig tidligt ålder, tror han var under 10 år när han började, är risken stor att man drabbas av olika sjukdomar till slut. Tror nog att han kunde ha haft flera goda år kvar om han inte rökt eller åtminstone slutat tidigare.


Jag har alltid tyckt att min pappa som ung hade en viss likhet med denna bild av James Dean, men jag hittar inte just det kortet där man kan se likheten, men kolla själv och se om jag har rätt.

Min pappa, han hette Arne förresten, var bara 6 år då andra världskriget bröt ut, men det hindrade inte honom och hans kompisar att vara aktiva ”motståndsungar”, även om de inte alltid förstod konsekvenserna av vad de gjorde. En historia som berättades ofta var när min pappa och några av hans kompisar sprängde en tysk mina eller något likande som de hade hittat. Det kunde ha slutat med katastrof, men de överlevde, pappa fick två järnsplinter i kroppen, en i armen och en i hjärtregionen som han fick leva med resten av livet, de kapslades in såsmåningom. Hans röntgenbilder visade var de låg och alla inom sjukvården var fruktansvärt nyfikna och undrade vad han hade gjort. Det var ju klart inte lika roligt när min pappa blev hämtad till förhör av tyska soldater sen, då fick han gå med dem att peka ut alla ställen där de hade hittat sprängmedel. Denna gropen i skogen var det de sprängde bort, gropen finns ännu kvar.

Som en del av slutet på andra världskriget, så brändes nästan alla hus och andra byggningar i Finnmark och halva Nord Troms som är de två nordligaste fylken (län) i Norge och befolkningen evakuerades. Pappas familj stannade till i Tromsö innan de fick åka längre söderut, just när de allierade bombade det tyska slagskeppet Tirpitz som låg utför Tromsö. De blev självklart tillsagda att söka skydd i skyddsrum, men min pappa med spring i benen tyckte inte det var kul att vara i något skyddsrum, det var mycket mera spännande att kolla på när flyget släppte bomber, så han var vittne till en historisk händelse under kriget. Jag kan berätta hur många historier som helst, men då kommer man ju aldrig vidare. Min pappa brukade kalla dessa berättelser för ”krigets dagar”.


Han fick tidigt lära sig att arbeta och det var tungt kroppsarbete som skulle utföras, utbildning var det inte snack om, bara vanlig folkskola, han utryckte ibland en viss bitterhet över att han aldrig fick chansen att utbilda sig. Han kände sig nog stolt över att alla hans barn har gått vidare och utbildat sig inom olika områden. Han däremot fick tidlig åka ut på jobb och sen skicka pengar hem till sina föräldrar. Han har varit med på Lofoten/Finnmark på fiske, i byggnadsbranschen, jakt, vägarbete, kock, jobbat för Norges geologiska undersökningar.
 

































Jag minns att under mina första år var han nästan aldrig hemma och när han kom hade han skägg och jag blev jätterädd för jag kände inte igen honom. Vi var sex barn som skulle försörjas, så han fick ta de jobb som fanns. Vi bodde i en villa, vi hade alltid mat på bordet och kläder. Då förstod vi nog inte vad våra föräldrar fick offra för att vi skulle ha det bra, all heder åt vår mamma och pappa, vi är mycket tacksamma mot er. Då min lillasyster föddes fick min pappa jobb som vaktmästare på skolan och slapp då att pendla och resa så mycket.

Friluftsliv var a och o för min far, och vi lärde oss snabbt att klara oss ute i naturen, men när de yngsta var stora nog var vi två äldsta tonåringar och började få andra intressen.
Men det hände att vi åkte med på turer ibland speciellt när vi kunde åka med båt uppåt älven i det som idag är Nordreisa nationalpark.
Mitt häftiga temperment har jag nog ärvd från min far
J inte så mycket mer att säga om det. Intresse för att vistas ute i naturen har jag dock fortsatt, nästan oansett väder och vind. Där jag bor nu är naturen av en mildare art, inga höga fjäll och långa fjordar, men här finns utmaningar att ta sig an. Till sommaren skall min make och jag lära oss paddla kanot, det finns massor av sjöar runt omkring här. Min pappa var ute i naturen in i det sista.



 

 


Min far var också en duktig snickare, verkligen finsnickare av tex klockor med utskärningar, han gjorde nog en klocka till varje oss barn och andra fina ting.
Han var också rak på sak, inte gå som katten runt gröten, det har jag nog också ärvt från honom, vara rak, säg vad du tycker men inte i syftet att såra någon. Det praktiska har jag dock inte ärvt, jag tänker praktiskt, men är mycket opraktiskt gällande maskiner, som tex dammsugaren vet knappast hur den fungerar, kaffebryggaren, jättepinsamt när jag hade mina studenter hemma och vi skulle fika, jag fixade liksom inte att få igång det eländet utan hjälp. 

Jag kunde skriva en hel bok om mina föräldrar, det har jag inte tänkt göra nu, bara en pytteliten sammanfattning av min pappas liv, som skulle ha fyllt 84 år 17 mai i år om han fått leva.

Min mor lever fortfarande. Jag är väldig glad att min bror Kjell var på besök hos oss när dödsbudet kom, 2009, sista gången jag såg min far var i slutet av juli 2008, när vi var på besök i Nordnorge. Sista gången jag pratade med honom i telefon var 17 maj 2009, när han fyllde 75. Han ville inte ha så stor uppvaktning, men jag vet att han väntade på att jag skulle ringe. Jag hade egentlig tänkt åka upp i juni till min systersons konfirmation det året, men det kom så mycket annat emellan. Jag och mina syskon är tacksam för de åren han levde och jag var hemma ganska så ofta och mina föräldrar vistas hos oss med jämna mellanrum. Detta var nog en av de sista korten som togs av min pappa.

Blötkake, för er som inte vet är det gräddtårta, min pappa var väldig förtjust i just blötkake, den heter så för att sockerkaksbottnen dynkas, då gärna med mjölk och konjak, tårtan får  en mjuk och blöt konsistens. Minns en gång min far var på besök hos oss och tydligen fick han väldig lust på blötkake och sa till mig att ”ho Svanhild” var mycket duktig att baka blötkake. Jag tänkte att jag minsann skall visa att det är jag också, som sagt så gjort blötkake blev det och den blev god. Jag bakar inte gräddtårta så ofta, då jag inte tål grädde, jag äter det men får ont i magen. Nu inför julen  när min bror Ole och hans dotter Hilde kom på besök kände jag att en blötkake vore på sin plats, tror den blev god, även om jag inte fick använde min favorit kake fyll som är katrinplommonkompott med vispad grädde. Idag blir det bara recept på blötkake, även om min pappa verkligen gillade fisk, undrar jag om han skulle ha tyckt om dagens rätt hos oss. Torskrygg (det gillade han) med bacon (det också) och champinjoner (definitivt inte), det receptet kommer sen.

 

Blötkake

Tårtbotten:

5 ägg

1,6 dl socker

2 dl vetemjöl

1 msk potatismjöl

1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker vitt och tjockt. Sikt mjöl, potatismjöl och bakpulver och vänd det försiktig i äggblandingen. Smör en tårtform med avtagbar botten (24 cm i diameter) i botten men ej längs kanten.  Grädda tårtbotten i 175 grader i ca 35 minuter. Låt svalna i formen.

Kok en kompott av katrinplommon och lite socker och vatten. Låt kallna, blanda sedan med vispad grädde. Såklart kan man ha det man vill i kakan, jag föredrar detta fyll. Det gjorde min pappa också.

Dela tårtbotten i två, dynka med mjölk och konjak (det går åt ca 3dl )det viktigiste är att dynka den.

Ha på fyll i mellan bottnarna och pynta med vispad grädda, bär , frukt vad ni nu har hemma.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar