Jag har inte gett några nyårslöften inför 2017, antingen
glömmer man bort alla eller så bryr man sig inte, möjligen då att stressa ner
en aning och njuta mer av nuet. En viktig sak som jag lärde mig under det
gångna året är vem som är ens verkliga vänner och vem som bara låtsas och
utnyttjar en. Jag tycker faktisk att det är bättre med få, men goda vänner än
många bekanta som tar, men inget ger. När jag var i Oslo i mars förra året,
träffade jag gamla goda vänner som hade åkt många mil bara för att de ville
träffa mig och det värmer skall ni veta. Tack Lisbeth, Lisbeth och sist men
inte minst Marit, vi hade inte setts sedan 1997 och du kom hela vägen från
Gjövik och allt var som förr, hos mig finns alltid en öppen dörr för er, tack
för att ni finns. Tycker också att är
det kul att umgås i större grupper ibland och att man då träffar nya människor
som kan vara berikande för ens liv. Men jag funderar också ofta på hur kan man
då veta att den som tagit detta initiativ vill just ha mig som gäst? när det är
så att man alltid bjuds /ses ihop med andra. Jag menar att det är detta som skiljer verklig
vänskap från bekantskap. Sedan finns det
de som alltid kommer när man bjuder, men som aldrig bjuder igen. En slutsats jag
har kommit fram till under 2016, det blir kanske ett nyårslöfte, att befria mig
från personer som tar energi från mig, jag orkar inte längre prova att förstå
de energitagandes motiv, vill hellre ägna mig åt andra mera positiva saker, men
jag förbehåller mig rätten att bli en ”arg tant”, när den tiden kommer, men den
kanske redan är här.
Om man nu skall ägna sig åt 2016, vad var höjdpunkterna, jag
var i alla fall hemma Nordnorge tre gånger, i min mammas 80 årsdag i januari,
mina brorsdöttrars konfirmation i juni och nu senast i julen, alla tre
tillfällen kan kallas höjdpunkter. Vi
var i Barcelona i juni, det var lite svårt att beställa mat där, antingen fick
vi det jag inte gillade, då gick jag hungrig hem eller så fick så mycket mat
att vi inte klarade gå hem, fick aldrig kläm på detta med portioner, måste nog
ta spansklektioner inför nästa besök, det ända jag lärde mig var vad komage
heter på spanska, för det vill jag definitivt inte äta. I Normandie pekade vi
mest på menyn och hoppades på det bästa, som regel gick det bra, utom när jag
beställde citronsorbet, visserligen läste jag vodka på menyn, fattade inte att
de menade ett helt vattenglas med vodka och en liten sorbet som seglade lite
frivolt uppe på all denna vodka. Ni förstår jag kunde ju inte dricka ett helt
glas med vodka, då hade det varit krypläge för mig på hemvägen, en lärdom är
att lära sig lite franska innan nästa resa till Frankrike.
Vi stannande i Malmö på hemvägen från Normandieresan och där
åt vi min födelsedagsmiddag på Johan P, en fin fiskrestaurang, rekommenderas å
det varmaste. Vi åt lax marinerad i bl soja, undrar om det var det som
inspirerade mig att leta fram Håkan Larsons bok mat och vin, där hittade jag en
munsbit ”marinerad lax i soja och honung med gurknudlar” som blev den första
förrätten på den årliga nobelmiddag som vi denna gång var värdar till, förrätt
nummer två var jordärtskockspuré med gurksallad, knaperstekt bacon och Kalix
löjrom. Huvudrätt var ankbröst med balsamicosås med färska fikon, ugnsbakad
potatis och morötter, samt knaperstekt bacon. Efterrätt var mandelmjölksmousse
i mandelflarnskorgar (blev hur fula som helst) och limemarinerade jordgubbar.
Denna gång lyckades jag med moussen, men inte med flarnen som skulle rullas
till rullar. Jag har provat att göra denna efterätt så många gångar, antigen
lyckas jag med det ena och misslyckas med det andra, ganska så trött på
mandelmousse i olika konsistenser. Alla
kocktipsen står ju inte i kockböckerna, så man får lista ut det själv efter
många misslyckanden, men nu har jag i alla fall köpt en sån grej som man rullar
norska kromkakor på, då går det kanske bra med flarnen sen. Vi hade även
nobeltal denna gång, nästa gång får det bli högtidsdräkt också….
Jag kan nog inte reflektera över hela året som gick här, det
får bli flera inslag om det. Vi firade julen hos min mamma i år, vi fick med
oss, snö, mörketid, norrsken, mycket god mat, träffade alla mina syskon, men ej
alla syskonbarn. Vi hade som sagt en fin och trevlig jul.
Resan hem tog lite tid och en avslutning som inte var så kul, vi blev matförgiftade på Kastrup, jag var så dålig att jag trodde min sista timme var kommen, men vi hade tur, vi hann hem innan eländet satte igång. Ät aldrig pasta med kall kyckling vare sig på Kastrup eller andra ställen. Nog om detta, nyårsafton firades med våra gamla goda vänner från Trosa, Anne och Micke, vi har till och från firat ihop i snart 30 år, nästan samma meny som på nobel middagen, vår alltså, men jag byte ut efterätten. Önskningar inför 2017, man får ju hoppas att det blir ett bra år för alla på alla sätt, jag skall som sagt vad leva mera i nuet och inte bry mig så mycket, vara mera egoistisk helt enkelt. Nuet kommer redan på torsdag, då skall jag träffa bästa Tiina och sen har vi gäster på kvällen och i februari Grythyttan med vännerna Ulf och Gun.
Resan hem tog lite tid och en avslutning som inte var så kul, vi blev matförgiftade på Kastrup, jag var så dålig att jag trodde min sista timme var kommen, men vi hade tur, vi hann hem innan eländet satte igång. Ät aldrig pasta med kall kyckling vare sig på Kastrup eller andra ställen. Nog om detta, nyårsafton firades med våra gamla goda vänner från Trosa, Anne och Micke, vi har till och från firat ihop i snart 30 år, nästan samma meny som på nobel middagen, vår alltså, men jag byte ut efterätten. Önskningar inför 2017, man får ju hoppas att det blir ett bra år för alla på alla sätt, jag skall som sagt vad leva mera i nuet och inte bry mig så mycket, vara mera egoistisk helt enkelt. Nuet kommer redan på torsdag, då skall jag träffa bästa Tiina och sen har vi gäster på kvällen och i februari Grythyttan med vännerna Ulf och Gun.
Dagens recept bara poppade upp framför mig en dag på FaceBook,
men jag ändrade lite, så håll till godo.
Torskrygg
med ugnsbakade rotfrukter
500
gr torskfile
600
gr blandade rotfrukter (morötter,
palsternacka, kålrot, rotselleri)
200
gr klyftade rödbetor
1½
msk olivolja
100
gr polkabetor
Vinägrett:
1½
msk olivolja
1 msk
vitvinsvinäger (eller efter smak)
salt och peppar
125 gr smör
0,5 dl hasselnötter
Blandade
örter (babyspenat tex )
Tillaga
torskryggen med salt och peppar i ugn 150°C till önskad innertemperatur
eller stek torsken ca 1-2 minuter på
varje sida i smör i en stekpanna, steka sedan klar i ugnen i ca 7 minuter vid
180 grader.
Lägg
rotsaker och rödbetor i en ugnsfast form, ringla över olivolja, salt och
peppar. Sätt i ugn 200 grader ca 20-25 min. Skala och skiva polkabetan tunt på
mandolin.
Gör
en vinägrett på olja och vitvinsvinäger salt och peppar, eller så syrar ni
polkabetorna
Slå
vinägretten över polkabetorna och låt marinera ca 30 min.
Stek
hasselnötterna och grovhacka dem. Om du inte tål nötter kan du byta ut dem mot
andra alternativ som t ex solroskärnor och rosta dem istället.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar