Chokladfontanter är en hel vetenskap att klara av att göra
helt perfekt, de första tio gångerna jag provade misslyckades jag fullständig,
allt bara flöt ut på tallriken, jag minns att det var en som klarade sig en
gång och den fick vår gäst Hans Nilsson. Sen lärde jag att olika ugnar fungerar
olika så i stället för att steka dom i 5 minuter som det står i receptet,
undrar vilken ugn den kocken hade, i alla fall inte en Electrolux som vi har,
men efter dessa tidigare nämnde tio försöken lyckades jag till slut trodde jag
åtminstone, 10-12 minuter i ugnen fungerade faktisk många gånger och jag blev
en aning mallig, jag hade fixat det..wow. Jag kom underfund med att man måste
smöra och mjöla formerna, men det var ju inte speciellt snyggt med en vit
mjölrand i den mörka chokladen, en ny ide dök upp, varför inte använda
kakaopulver istället. Som sagt så gjort och allt var bara toppen. Nu är det så
att vi blev en aning trött på att äta dessa fontanter efter allt
experimenterande så några år har flutit sen sist jag gjorde dom. Så var det
dags igen och samma Hans var vår gäst, denna gång var Marie också med och vet
ni vad jag misslyckades igen med två stycken de bara flöt utöver tallriken när
jag skulle ta dom ur formerna, nu var goda råd dyra, jag hade inga i reserv
slängde in de två sista i ugnen igen i två minuter till……och nu fungerade det
,de blev ganska så läckra på fatet med glass och hallon till och de var
rinnande inuti. Jag undrar fortfarande på vilken superugn som fanns i original
receptet.
Efter att vi varit och dansat runt granen, ätit mackor och
druckit glögg, konverserat med trevliga människor hos en kollega, en tradition
som denna person har hållit levande i många år. Dansen runt granen är inte helt
ofarlig med tanke på att man dansar genom hela huset, upp och ner trappor, och
medelåldern på gästerna var en aning hög, jag som är ganska så gammal var nog
en av de yngste, inga brutna ben denna gång.
Bjöd vi vår dotter och hennes pojkvän på söndagmiddag som också är en trevlig tradition en kall söndageftermiddag. Jag tycker att just söndagmiddagar är underskattade, mycket trevligt anledning att ses. Makens faster brukar bjuda oss på söndagmiddag ibland och det är alltid trevligt, hon är snart 90 år och lagar all mat själv. Tillbaka till vår söndagmiddag, vi tyckte att oxrullader skulle passa utmärkt med ugnsstekta potatis till, vi hade förberedd allt innan vi åkte på julgrans dans, även då chokladfontanter som jag tänkte kunde passa bra, när jag allt var igång med att med att göra dom igen. Tomas, maken alltså, experimenterade ett tag under 2012 med att få till bra oxrullader, vi åt ganska många av dem, så under 2013-2016 hade vi ett uppehåll gällande oxrullader, men nu kom de fram igen. Blev de goda, ja det gjorde de, recept finns, misslyckades jag med fontanterna? ja det gjorde jag med en av fyra. Nu vill jag INTE äta choklad fontanter det närmaste året.
Bjöd vi vår dotter och hennes pojkvän på söndagmiddag som också är en trevlig tradition en kall söndageftermiddag. Jag tycker att just söndagmiddagar är underskattade, mycket trevligt anledning att ses. Makens faster brukar bjuda oss på söndagmiddag ibland och det är alltid trevligt, hon är snart 90 år och lagar all mat själv. Tillbaka till vår söndagmiddag, vi tyckte att oxrullader skulle passa utmärkt med ugnsstekta potatis till, vi hade förberedd allt innan vi åkte på julgrans dans, även då chokladfontanter som jag tänkte kunde passa bra, när jag allt var igång med att med att göra dom igen. Tomas, maken alltså, experimenterade ett tag under 2012 med att få till bra oxrullader, vi åt ganska många av dem, så under 2013-2016 hade vi ett uppehåll gällande oxrullader, men nu kom de fram igen. Blev de goda, ja det gjorde de, recept finns, misslyckades jag med fontanterna? ja det gjorde jag med en av fyra. Nu vill jag INTE äta choklad fontanter det närmaste året.
Då vi har tänkt dra ner på representationen i vårt hem
ganska så mycket ville vi ha ett mindre köksbord, det vi har i dag tar upp
väldig mycket plats i köket, man kan med god vilja sitta 10 personer vid
bordet. Som sagt så gjort, vi kollade på nätauktioner och hittade ett gustavianskt
bord med sex stolar (de är inte från tiden, 1900 tal så vi kan renovera de som
vi vill) i Halmstad, vi la ett bud och
fick bord och stolar, kom i går , jättebra organisation som transporterade allt
detta hit till Linköping. Nu har vi alltså inga fritids problem framöver, måste
renovera stolar och bord.
Efter att ha
examinerat ca 20 studenter på T9 en fredageftermiddag är man ju ganska så trött,
men maken gjorde i alla fall kyckling med rissallad och denna salladen fortsatta
vi med på lördagen till stekt rödingfilé och en sås som jag snodde ihop med
det vi hade hemma just då, men den blev ätbar.
Ny arbetsvecka, nya möjligheter, hmmm..men som sagt helgen går alltför
fort, men hann i alla fall att promenera 8,5 km i dag, på onsdag börjar
vattengympa det ser jag framemot. Skaldjursfredag längre fram..spännande.
Håll tillgodo med dagens recept, ni kan ju prova att göra chokladfontanter,
dom är goda.
Tomas Oxrullader
(4 personer)
6 hg lövbiff
3 msk dijonsenap
Små inlagda gurkor (cornicorns skärs på längden till tunna stavar)
1 äpple (skärs på längden till tunna stavar)
västerbottensost
smör
tandpetare
Sås
2 msk vetemjöl utrört i lite vatten
3 dl utblandad oxköttbuljong
2 dl grädde
lite soja
Bred ut lövbiffarna banka ut dem lätt. Bred lite dijonsenap på skivorna,
peppra. Lägg några gurkstavar i ena änden av köttet samt en skiva ost. (För
hälften av köttet lägg äppelstavar istället för gurkstavar) Rulla ihop och fäst
med tandpetare, bryn rulladerna runt om i smör.
Lägg rulladerna i kastrull med buljongen och låt sjuda tills köttet blivit
mört. Ta upp rulladerna, ta bort tandpetare och red av buljongen. Tillsätt soja
och grädde och koka fem minuter. Lägg tillbaka rulladerna i såsen och låt koka
upp, servera med kokt potatis.
Stekt rödingfilé med hummer och vinsås samt svart/röd ris
sallad
2 rödingfiléer ( del filerna i två delar och stek i smör i ca 2,5 minuter å
varje sida i en medelvarm stekpanna, salta och peppra innan ni stekar)
Sås
En sås att göra till fisk när man inte har någon som helst sås idé , men har
hemma vissa grejer som tex.
Fänkål (skivas)
Schalottenlök (hackas och fräsas i olja ihop med fänkålen:
Grädde, hummerfond,
Lite vitt vin
Honung
Citronpeppar
Vit vinsvinäger
Vatten
Maisenna mjöl
Gör en sås av detta, men smaka av under tiden så att såsen får rätt syra
och konsistens.
Svart eller rött ris sallad (8 personer)
3 dl svart eller rött ris (kokas enligt instruktioner på paketet, låt svalna
sen).
1 stor rödlök (skalas och fin skivas).
1 kruka bladpersilja
150 gr blandad mixsallad
70 gr babyspenat
1 dl granatäpplekärnor.
Citronette.
0,5 dl citronsaft (från en färsk
citron)
3 msk olivolja
0,5 tsk socker
2 krm salt
1 krm nymald svartpeppar.
Vispa ihop citronsaft , olja och socker, krydda med salt och peppar. Vänd
ner löken i dressingen. Blanda riset med sallad, persilja och spenat. Häll
sedan dressingen över ris
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar