tisdag 3 januari 2017

Det stora och det lilla.


Det finns båda stora och små glädjeämnen här i livet, undrar om inte det är de små som är mest uppskattade. Vi var som sagt i Nordnorge under julen, transportsträcken dit var ganska så lång. Vi startade kl 0:4:45 från vårt hus med bil, plockade upp vår dotter på vägen till flygplatsen, därefter flyg till København, någorlunda god tid, vi hann med att köpa en macka på vägen till ”gaten” och nästa  flyg som  gick till Oslo och Gardemoen, väl framme där bara,  15 minuter försenat,  och på grund av olika tullregler så måste man ta ut sitt bagage när man skall vidare inrikes. Vårt flyg till Tromsö hade avgångstid 10:25, vi kom till bagage bandet 0:9:40, gissa om adrenalinet pumpade runt i kroppen, 9:54 fick vi våra väskor, nu skulle vi genom tullen, checka in på nytt, genom säkerhetskontrollen engång till, denna gång gjorde vi något vi aldrig brukar göra, vi struntade i kön gick direkt till business klass incheckning (vi reste som vanlig i ekonomiklass)separerade, dottern och jag sprang genom säkerhetskontrollen, men där blev vi stoppad, pga. en flaska flytande och en kamera, väl avklarat, ca 8 minuter kvar till flygavgång, och det värsta av allt gaten låg ca 10 minuters gång bort, gissa om det var en arg tant som muttrade hela vägen till gaten som var stängt när vi äntligen kom fram och maken såg vi ingenting av. Jag uttryckte min åsikt i denna fråga innan vi gick ombord, men de är nog så vana att höra olika meningsyttringar gällande detta så jag såg ingen reaktion, men jag kände mig bättre efteråt, maken var redan ombord. Väl framme i Tromsö, 12:15 blev vi hämtat av min svåger på flygplatsen, hann med en snabb kopp kaffe innan det var dags att åka till bussen som skulle ta oss hem till min mamma. Två bilar, tre flygplan och två färjor senare dvs kl ca 18:00 var vi äntligen framme, då var  man glad för det lilla att vi kom fram samma dag, det är inte bara , bara att åka ca 200 mil norrut.


Det är ju mycket som ändras under tidens gång, jag minns apropå färjor, när man tagit färjan över Lyngenfjorden så var det ett kafè eller värdshus i Olderdalen som vi ofta stannade vid och fikade eller åt något, det var ett av de små glädjeämnen, på den tiden var det nog en av de stora, undrar vad som hänt med det nu när de har flyttat hela färjeläget?

 Man kan ju inte hjälpa alla så vi bestämde att vi stödjer SOS barnbyar och barndiabetesfonden, det är stora glädjeämnen att man kanske kan hjälpa några, nu har jag fått en by i södra Vietnam som heter Ca Mau, kul att få julbrev därifrån där man ser att pengarna verkligen kommer till nytta.

I år, dvs 2017  köpte jag  en helt ny almanacka i tron att det hjälper mig att få lite ledig tid..i de man får på jobbet är ju  är alla veckor inbokat redan ;) . Nu blev jobbet plötsligt så påtaglig när mailen bara ramlar in, har liksom inte helt mentalt förberedd mig att ta steget uti verkligheten än, vill fortfarande vara i jul/nyår/trettonhelgs molnet, så jag jobbar hemifrån några dagar till.


En lång promenad står på agendan, några minusgrader är det i dag så man blir lite frostbiten om näsan, det gillar jag.


Till torsdagens bjudning blir det nog kalkonfilé och chokladfontant med någon form av glass till.

Kalkonfilé med mustig sås.

Receptet är för kalkonfilé men det går också att använda såsen till helstekt kalkon, recept på helstekt kalkon det har nog alla, annars står det ofta på förpackningen hur en hel kalkon skall stekas. Glöm bara inte att tina upp den först.

1 kg kalkonfilé

1 tsk salt

Smör

250 gr smålökar

3 äpplen

½ påse katrinplommon

3 dl vispgrädde

3 msk koncentrat kycklingfond på flaska

1 tsk japansk soja (ta vanlig soja också om ni vill ha en mörkare sås)

1 dl vitt vin

2 msk calvados eller konjak

0.5 dl hackad färsk timjan eller 1 tsk torkad

1 krm svartpeppar

0.5 dl valnötskärnor

Sätt ugnen på 225gr. Bryn kalkonen i smör i en stekpanna, salta och peppra. Lägg köttet i en eldfast form och stek i mitten av ugnen tills en innertempertur på 70 grader. Fräs löken i smör i en stekpanna, lägg över i en gryta. Fräs äpplen och lägg i grytan. Lägg i katrinplommon och häll på grädde, kycklingfond, soja, vin och calvados. Krydda med timjan och peppar, låt koka i ca 5 minuter. Lägg i valnötterna. Ta ut kalkonen och skär i skivor, dekorera med färsk timjan. Servera med sås och ugnstekt potatis eller annan potatis om ni heller vill det.

 

 

Chokladfontanter (10-12 stk)   

Dessa får man jobba lite med och prova sig fram gällande ugnstemperatur etc..ugnar kan vara olika. Men misströsta inte, jag gjorde väl 10 misslyckade försök innan det blev bra.

200 gr osaltat smör, rumstempererat

1 dl socker

4 äggulor

4 hela ägg

200 gr mörk choklad, smält

1 dl vetemjöl

Smör portionsformar och strö med en blandning av kakao och vetemjöl. Vispa smör och socker tills det är vitt och fluffigt. Tillsätt de hela äggen, ett i taget, sedan äggulorna. Vispa mellan varje ägg. Häll i den smälta chokladen och till sist mjöl under långsam vispning. Smeten skall ha samma konsistens som vispad grädde. Häll upp i portionsformarna och grädda i mitten av ugnen på 200 gr i ca 10-12 minuter. Chokladfontanterna ska ha stelnat till i kanterna men vara rinniga inuti..(det är viktigt!) Serveras med glass, vispad grädde, färska bär, frukt.. eller vad ni nu har hemma eller har lust på.


 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar