Det finns båda stora och små glädjeämnen här i livet, undrar
om inte det är de små som är mest uppskattade. Vi var som sagt i Nordnorge
under julen, transportsträcken dit var ganska så lång. Vi startade kl 0:4:45
från vårt hus med bil, plockade upp vår dotter på vägen till flygplatsen, därefter
flyg till København, någorlunda god tid, vi hann med att köpa en macka på vägen
till ”gaten” och nästa flyg som gick till Oslo och Gardemoen, väl framme där
bara, 15 minuter försenat, och på grund av
olika tullregler så måste man ta ut sitt bagage när man skall vidare inrikes.
Vårt flyg till Tromsö hade avgångstid 10:25, vi kom till bagage bandet 0:9:40,
gissa om adrenalinet pumpade runt i kroppen, 9:54 fick vi våra väskor, nu
skulle vi genom tullen, checka in på nytt, genom säkerhetskontrollen engång
till, denna gång gjorde vi något vi aldrig brukar göra, vi struntade i kön gick
direkt till business klass incheckning (vi reste som vanlig i
ekonomiklass)separerade, dottern och jag sprang genom säkerhetskontrollen, men
där blev vi stoppad, pga. en flaska flytande och en kamera, väl avklarat, ca 8
minuter kvar till flygavgång, och det värsta av allt gaten låg ca 10 minuters
gång bort, gissa om det var en arg tant som muttrade hela vägen till gaten som
var stängt när vi äntligen kom fram och maken såg vi ingenting av. Jag uttryckte
min åsikt i denna fråga innan vi gick ombord, men de är nog så vana att höra
olika meningsyttringar gällande detta så jag såg ingen reaktion, men jag kände
mig bättre efteråt, maken var redan ombord. Väl framme i Tromsö, 12:15 blev vi
hämtat av min svåger på flygplatsen, hann med en snabb kopp kaffe innan det var
dags att åka till bussen som skulle ta oss hem till min mamma. Två bilar, tre
flygplan och två färjor senare dvs kl ca 18:00 var vi äntligen framme, då
var man glad för det lilla att vi kom
fram samma dag, det är inte bara , bara att åka ca 200 mil norrut.
Det är ju mycket som ändras under tidens gång, jag minns
apropå färjor, när man tagit färjan över Lyngenfjorden så var det ett kafè
eller värdshus i Olderdalen som vi ofta stannade vid och fikade eller åt något,
det var ett av de små glädjeämnen, på den tiden var det nog en av de stora,
undrar vad som hänt med det nu när de har flyttat hela färjeläget?
Man kan ju inte
hjälpa alla så vi bestämde att vi stödjer SOS barnbyar och barndiabetesfonden,
det är stora glädjeämnen att man kanske kan hjälpa några, nu har jag fått en by
i södra Vietnam som heter Ca Mau, kul att få julbrev därifrån där man ser att
pengarna verkligen kommer till nytta.
I år, dvs 2017 köpte
jag en helt ny almanacka i tron att det
hjälper mig att få lite ledig tid..i de man får på jobbet är ju är alla veckor inbokat redan ;) . Nu blev
jobbet plötsligt så påtaglig när mailen bara ramlar in, har liksom inte helt
mentalt förberedd mig att ta steget uti verkligheten än, vill fortfarande vara
i jul/nyår/trettonhelgs molnet, så jag jobbar hemifrån några dagar till.
En lång promenad står på agendan, några minusgrader är det i
dag så man blir lite frostbiten om näsan, det gillar jag.
Till torsdagens bjudning blir det nog kalkonfilé och
chokladfontant med någon form av glass till.
Kalkonfilé med
mustig sås.
Receptet är för kalkonfilé men det går också att använda såsen till
helstekt kalkon, recept på helstekt kalkon det har nog alla, annars står det
ofta på förpackningen hur en hel kalkon skall stekas. Glöm bara inte att tina
upp den först.
1 kg kalkonfilé
1 tsk salt
Smör
250 gr smålökar
3 äpplen
½ påse katrinplommon
3 dl vispgrädde
3 msk koncentrat kycklingfond på flaska
1 tsk japansk soja (ta vanlig soja också om ni vill ha en mörkare sås)
1 dl vitt vin
2 msk calvados eller konjak
0.5 dl hackad färsk timjan eller 1 tsk torkad
1 krm svartpeppar
0.5 dl valnötskärnor
Sätt ugnen på 225gr. Bryn kalkonen i smör i en stekpanna, salta och
peppra. Lägg köttet i en eldfast form och stek i mitten av ugnen tills en innertempertur
på 70 grader. Fräs löken i smör i en stekpanna, lägg över i en gryta. Fräs
äpplen och lägg i grytan. Lägg i katrinplommon och häll på grädde, kycklingfond,
soja, vin och calvados. Krydda med timjan och peppar, låt koka i ca 5 minuter. Lägg
i valnötterna. Ta ut kalkonen och skär i skivor, dekorera med färsk timjan.
Servera med sås och ugnstekt potatis eller annan potatis om ni heller vill det.
Chokladfontanter (10-12 stk)
Dessa får man jobba lite med och prova sig fram gällande
ugnstemperatur etc..ugnar kan vara olika. Men misströsta inte, jag gjorde väl
10 misslyckade försök innan det blev bra.
200 gr osaltat smör, rumstempererat
1 dl socker
4 äggulor
4 hela ägg
200 gr mörk choklad, smält
1 dl vetemjöl
Smör portionsformar och strö med en blandning av kakao och vetemjöl. Vispa
smör och socker tills det är vitt och fluffigt. Tillsätt de hela äggen, ett i
taget, sedan äggulorna. Vispa mellan varje ägg. Häll i den smälta chokladen och
till sist mjöl under långsam vispning. Smeten skall ha samma konsistens som
vispad grädde. Häll upp i portionsformarna och grädda i mitten av ugnen på 200
gr i ca 10-12 minuter. Chokladfontanterna ska ha stelnat till i kanterna men
vara rinniga inuti..(det är viktigt!) Serveras med glass, vispad grädde, färska
bär, frukt.. eller vad ni nu har hemma eller har lust på.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar