Men ingen av nämnda producenter sponsrar mig så då kan det
vara det samma vilket märke det är, det viktiga är att den är norsk. Jag mindes
att vi brukade äta det hemma då jag var barn, stekt korv i smör, kokt potatis
och surkål, då tänkta jag apropå detta varför inte blogga lite om mat och lite
av sånt som rör sig i huvudet på mig, mest mat blir det. Jag gillar god mat och
vin, helst sånt som lagas med fina råvaror, gärna närproducerat och med kärlek.
Jag är ingen kock, konditor, ej heller amatörkock, ingen bra matfotograf
heller, men som sagt förvänta er inga storverk på denna blogg, detta är min
värld, men några recept kommer att finnas.
Nu är det så att jag inte gillar korv värst mycket, men det
är gott ibland, speciellt när man blir nostalgisk, men kommer också ihåg när vi
tyckte att korv och spaghetti med köttfärssås var det bästa man kunde få, all
fisk tyckte vi var usch. Men man har lärt sig sen dess som tur är, därför är
jag hur kräsen som helst när det gäller just fisk.
Ett annat tidligt barndomsminne gällande mat är: information
till de som inte vet, vi har ljust dygnet runt på sommaren och min pappa, som
tyvärr är död nu, brukade fiska lax i älven som rinner genom dalen där jag
kommer ifrån. När han kom hem mitt i natten och hade fått lax brukade mina
föräldrar väcka oss barn, för att äta resten av laxen som inte användes till
att röka eller filèer. Det var ryggbenen, huvudet, stjärtfenen som kokades,
vilken fest det blev, hela familjen samlades runt den kokta laxen gärna med
hembakat bröd och römme till, mitt i natten medan midnattssolen sken, jodå det
fanns nätter med regn, dimma och moln också, men man kommer ju bara ihåg när
solen sken, bästa fiske blev det visst när regnet hängde i luften. Römme måste
nog förklaras till ikke nordmän, det är syrad grädde, ej crème fraiche och
gräddfil, mycket godare. Mina bröder, har 3 stk, jag och mina systrar brukade
också vara med att fiske, särskilt på fjället, men det är en helt annan
historia, ett minne som tränger på är när jag var hemma på besök ,då sov man ju
länge på morgonen och en av mina bröder väcker mig ”kom och ät frukost” han
hade varit och fiskat fjällröding under natten, hade nu stekt den med
römme, nybakat bröd till, det smakade
himmelskt, tror aldrig jag har ätit en så god fiskmåltid nån gång, och då jag har ätit på ett antal ”fina fiskrestauranter” runt om i Norden och
världen.
Det är konstig men nu när man blir äldre längtar man ofta
efter den maten man fick som barn, åjo det finns en del undantag, som t ex
kläppmelk, men det skall jag berätta om en annan gång och alla gånger vi måste
ut på tvångskommendering i bärskogen, eller första gången jag smakade tomater,
paprika och coca-cola. Vi var inte bortskämda med detta då jag växte upp J.
Dagens recept:
Fylld paprika med tsatsiki
·
Detta åt
jag på Kreta (som på något sätt har blivit speciellt för oss, jag träffade min
svenske man där. Mitt recept gör jag med vad jag har hemma.
· Sätt
ugnen på 200 gr (viktigt)
·
Ca 4-6
personer
·
2-3 hela
paprikor (dela och tag ur frön) låt sjuda i ca 10 min i lättsaltat vatten, så
de blir mjuka.
·
2
portioner ris
·
Kok riset
enligt instruktioner på paketet (jag använder Onkel Bens ris, 10 min koktid,
men man kan ta vilken som helst.)
·
500 gr
köttfärs (gärna nöt eller lam) brynas i stekpanna, tillsätt salt, soja, ev. en
skvätt köttfond, salt och peppar.
·
Olja till
stekningen
·
1 gul
lök, hackas och bryns lätt i olja i en gryta,
·
3 msk
tomatpuré, ”bränn” tomatpurén i grytan i oljan” ett par minuter innan löken
tillsättes.
·
3 klyftor
vitlök, finhackas, läggs i grytan
·
Timjan,
salvia, rosmarin, salt och peppar, använd de kryddor ni gillar och smaka av.
·
1-2
kanelstänger, tillsättas i grytan
·
1 burk
hackade tomater, hälls i grytan. Kokas ca 10 minuter under lock, ha i mera
tomater om det behövs.
·
2 dl
riven ost
·
Tillsätt den
brynta köttfärsen och kokte riset till tomatsåsen. Fyll paprika med kött och
tomat blandingen (obs ta bort kanelstängerna) strö på riven ost.
·
Gräddas i
ugnen i 15 min eller till osten har smält och fått lite färg. Servera med tzatziki och grekisk sallad med fetaost.
·
Tzatziki
·
1 halv gurka skalas och rives på rivjärn, kläm
sedan ut vattnet ur gurkan
·
3 del grekisk yoghurt naturell (finns färdig i
små plasthinkar)
·
4 klyftor vitlök (pressas)
·
salt o vitpeppar
·
lite olivolja
·
lite vit balsamvinäger
·
Bland ihop detta och låt stå i kylskåpet ett par
timmar.
Bon apetit..
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar