Stora, små och
realitiska drömmar.
Vi var på opera i går, vår lokala i Östergötland, Vadstena
akademien, det var fantastisk vackert, känslan av dessa vackra toner finns
fortfarande kvar i dag och blev en inspiration till dagens blogg.
Vi, min man
och jag gillar att gå och lyssna på Opera, jag gillar vacker musik och goda
röster. Man kan säga så här att jag blev frälst en onsdagskväll i oktober 2008,
vi var i Stockholm för att fira min mans födelsedag och hade då köpt biljetter
till Tosca. Vilken upplevelse, jag blev helt tagen. Efter detta så prövar vi
att gå på Kungliga Operan i Stockholm åtminstone en gång om året, ibland två.
Vi har gjort det till ett lite äventyr. Vi bor på hotell, äter god mat, gärna
trerätters middag innan eller efter operan, ett glas champagne i pausen hör
också till, det är en guldkant i vår annars så stressiga vardag. Det kan räcka
för man skall som sagt inte äta oxfilé, dricka champagne för ofta och det
gäller väl andra guldkanter också, jag gillar att ha något att se fram emot.
Veckodag spelar däremot ingen roll. Även måndagar kan vara en bra champagnedag,
om man så vill.
En mycket orealistisk dröm som jag hade och fortfarande har
är att bli operasångerska. Men de som har hört min sångröst rekommenderar mig
nog inte till det yrket dvs jag har ingen röst att prata om. Inte ens i duschen
duger den, det är nog därför jag gillar att lyssna till vackra röster och skön
musik. Minns när jag provade att sjunga med Sissel Kyrkjebö på en konsert och
en julpsalm som jag gillar, var hes i flera dagar efteråt.
Jag är också mycket fascinerad av Mount Everest och K2 och
andra höga fjäll, drömmer om att stå på dessa toppar, har läst massvis av
böcker, sett filmer och dokumentärer i detta ämne, men jag vet att det är en annan
orealistisk dröm. JAG HAR HÖJDSKRÄCK OCH KLAUSTROFOBI. Tänk uppe i dödszonen på
8.000 möh, när varje andetag känns som om man kvävs eller liknande…nej. Jag
nöjer med att fortsatt drömma och hellre klättra i närmare och lägre
fjällområden. Vi har ju ett antal hemma i NordNorge som jag borde prova att
göra till mitt eget Mount Everest och då utan alla döda kroppar som ligger kvar
och andningssvårigheter, höjdsjuka, Kyla, förfrysningar etc…men jag förstår dom
som klättar där.Förra sommaren gick vi upp "blodvägen" i Storfjord, Nordnorge 580 moh, fin tur.
En annan dröm som nästan var realistisk, jag ville utbilda
mig till läkare, provade lite lätt så där vid 36 års ålder. Jodå, men det
fattades några ämnen som jag borde läsa in, det låg inom räckhåll, men jag tänkte
så här, jag har god tid. Plötslig var jag 46 och nydisputerad, tiden hade
sprungit med rekordfart från mig, då orkade jag inte, hade väl gått med
rollator innan man var klar specialist om man satsat då. Man får stå för sina val här i livet och inte
ångra så mycket, men detta val ångrar jag och kommer alltid att göra.
En fjärde dröm som jag har går nog att genomföra. Min goda
vän Ann-Charlotte och jag skall nämligen realisera min 60-års present till mig
själv. En vandring på 88 mil via den franska vägen till Santiago de Compostela.
Jag skall ta ut två månaders tjänsteledighet när vi skall gå. Tänk att ha 60
års kalas och vid 22-tiden på kvällen säger vi hejdå och bara går ut genom dörren
och försvinner på vägen mot Santiago de Compostela. Näää, så blir det nog inte,
vi tar nog flyg och sen börjar vi gå….ser verkligen fram emot detta, om 4 år J. Vi får nog blogga
lite under vandringen, hoppas bara som man säger i min ålder att vi får vara
friska, det är en förutsättning.
Opera och mat, kom att tänka på en trerätters som kanske
skulle passa i detta sammanhang. Kaffe affogato (glass i kaffe) med Baileys
fick jag serverad för första gången på en liten restaurant som låg vid
sjökanten i Queenstown på Nya Zealand (fantastisk land, de har några vandringar
där som jag gärna vill prova). Men jag ville utvidga efterrätten lite och la
till varm fruktsallad. Både förrätt och huvudrätt här har jag hittat i
tidningen Allt om mat, vilken bra tidningen. Men jag brukar ändra i recepten
lite efter min egen smak.
Surdegsbröd med kalixlöjrom och rödlök
(4 personer)
4 skivor kantskuret surdegsbröd
2 msk smör
250 gr svamp (skogschampinjoner
är jättegott)
2 msk
1 ts salt
½ finhackad rödlök
4 msk rom (rogn) (kalix löjrom är
suveränt bäst)
1 krm svartpeppar
Stek brödskivorna gyllenbruna på
båda sidor i en stekpanna med smör. Hacka svampen och stek den i smör på
medelvärme i ca 5 minuter. Salta och fördela på de stekta brödskovorna. Toppa
med löjrom och rödlök, dra över med svartpepparkvarnen.
Oxfilé med kapris, rostat potatis och vitlökscrème (6 personer).
800 gr oxfilé (helst mittbiten)
1 kruka bladpersilja
3 msk kapris
1 tsk grovmald svartpeppar
1 tsk salt
3 citroner
250 g körsbärstomater på kvist.
Potatis
1 kilo delikatesspotatis eller
Norrlandsmandel, borsta och skär i klyftor
2 msk olivolja, ringla över
potatisen
1 msk flingsalt, strö över
potatisen
Sås
1 helt vitlök
1 tsk rapsolja
2 dl crème fraiche
Lite flingsalt
Sätt ugnen på 225 gr
Putsa köttet och skär ett
längsgående snitt, fläk upp det så att det blir ett tjockt stycke kött som går
att rulla ihop igen. Mixa persilja, kapris och peppar. Bred ut detta på filén,
rulla ihop och bind om med steksnöre, krydda med salt o peppar. Stek köttet
runt om i smör och stek klar i ugnen till en innertempertur 55-58 grader. Låt
filén vila i 10 minuter innan den skärs upp.
Skär toppen av på hela vitlöken,
ringla olja på den och stek den i ugnen i 40 minuter. Efter 10 minuter läggs
potatisen och kvisttomaterna, samt de halverade citronen i samma ugnsform som
vitlöken. Blanda om potatisen efter halva tiden.
Tryck ut klyfterna ur vitlöken
och mosa dem i en skål , blanda sen med crème fraiche och salt.
Servera sen med potatis, tomater,
citron, sås och sallad. Till detta smakar en Chàteauneuf-du Pape förträffligt.
Kaffe affogato ala Åshild
Varm fruktsallad med honungsås
(4 personer)
2 äpplen, skalade och tärnade
10-15 vindruvor, delade och
urkärnade
2 kiwi skalade och tärnade
10-12 jordgubbar
1 msk honung
2 msk vitt vin
Honungssås
1,5 dl pressad apelsinsaft
1 vaniljstång
1 msk honung
2 msk smör
Häll apelsinsaft i en kastrull.
Skrapa ner vaniljfrön från vaniljstången, tillsätt honung och vin och låt koka
tills drygt hälften är kvar. Ta såsen från värmen och vispa ner smöret. Koka
äpplebitarna i honung och vin några minuter, ta bort från värmen och rör ner de
andra frukterna , häll den
varma honungsåsen över fruktsalladen.
Viljas karamellglass
(8 personer)
2 msk smör
1, 5 dl brunt farinsocker
0,5 dl vatten
2 äggulor
3 dl vispgrädde
Smält smör och socker i en
kastrull och koka i 1 minut. Tillsätt vatten och koka 5 minuter under
omrörning. Dra kastrullen av värmen, låt massan svalna till rumtemperatur,
vispa sen ner äggulorna. Vispa grädden och blanda ner den i karamellsmeten.
Häll i en glassmaskin i ca 30 minuter och sen i frysen några timmar. Har du ej
glassmaskin går det bra att direkt frysa in den i frysen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar