fredag 29 juli 2016

Stora, små och realistiska drömmar


Stora, små och realitiska drömmar.

Vi var på opera i går, vår lokala i Östergötland, Vadstena akademien, det var fantastisk vackert, känslan av dessa vackra toner finns fortfarande kvar i dag och blev en inspiration till dagens blogg.
Vi, min man och jag gillar att gå och lyssna på Opera, jag gillar vacker musik och goda röster. Man kan säga så här att jag blev frälst en onsdagskväll i oktober 2008, vi var i Stockholm för att fira min mans födelsedag och hade då köpt biljetter till Tosca. Vilken upplevelse, jag blev helt tagen. Efter detta så prövar vi att gå på Kungliga Operan i Stockholm åtminstone en gång om året, ibland två. Vi har gjort det till ett lite äventyr. Vi bor på hotell, äter god mat, gärna trerätters middag innan eller efter operan, ett glas champagne i pausen hör också till, det är en guldkant i vår annars så stressiga vardag. Det kan räcka för man skall som sagt inte äta oxfilé, dricka champagne för ofta och det gäller väl andra guldkanter också, jag gillar att ha något att se fram emot. Veckodag spelar däremot ingen roll. Även måndagar kan vara en bra champagnedag, om man så vill.

En mycket orealistisk dröm som jag hade och fortfarande har är att bli operasångerska. Men de som har hört min sångröst rekommenderar mig nog inte till det yrket dvs jag har ingen röst att prata om. Inte ens i duschen duger den, det är nog därför jag gillar att lyssna till vackra röster och skön musik. Minns när jag provade att sjunga med Sissel Kyrkjebö på en konsert och en julpsalm som jag gillar, var hes i flera dagar efteråt.

Jag är också mycket fascinerad av Mount Everest och K2 och andra höga fjäll, drömmer om att stå på dessa toppar, har läst massvis av böcker, sett filmer och dokumentärer i detta ämne, men jag vet att det är en annan orealistisk dröm. JAG HAR HÖJDSKRÄCK OCH KLAUSTROFOBI. Tänk uppe i dödszonen på 8.000 möh, när varje andetag känns som om man kvävs eller liknande…nej. Jag nöjer med att fortsatt drömma och hellre klättra i närmare och lägre fjällområden. Vi har ju ett antal hemma i NordNorge som jag borde prova att göra till mitt eget Mount Everest och då utan alla döda kroppar som ligger kvar och andningssvårigheter, höjdsjuka, Kyla, förfrysningar etc…men jag förstår dom som  klättar där.Förra sommaren gick vi upp "blodvägen" i Storfjord, Nordnorge  580 moh, fin tur.


En annan dröm som nästan var realistisk, jag ville utbilda mig till läkare, provade lite lätt så där vid 36 års ålder. Jodå, men det fattades några ämnen som jag borde läsa in, det låg inom räckhåll, men jag tänkte så här, jag har god tid. Plötslig var jag 46 och nydisputerad, tiden hade sprungit med rekordfart från mig, då orkade jag inte, hade väl gått med rollator innan man var klar specialist om man satsat då.  Man får stå för sina val här i livet och inte ångra så mycket, men detta val ångrar jag och kommer alltid att göra.

En fjärde dröm som jag har går nog att genomföra. Min goda vän Ann-Charlotte och jag skall nämligen realisera min 60-års present till mig själv. En vandring på 88 mil via den franska vägen till Santiago de Compostela. Jag skall ta ut två månaders tjänsteledighet när vi skall gå. Tänk att ha 60 års kalas och vid 22-tiden på kvällen säger vi hejdå och bara går ut genom dörren och försvinner på vägen mot Santiago de Compostela. Näää, så blir det nog inte, vi tar nog flyg och sen börjar vi gå….ser verkligen fram emot detta, om 4 år J. Vi får nog blogga lite under vandringen, hoppas bara som man säger i min ålder att vi får vara friska, det är en förutsättning.


Opera och mat, kom att tänka på en trerätters som kanske skulle passa i detta sammanhang. Kaffe affogato (glass i kaffe) med Baileys fick jag serverad för första gången på en liten restaurant som låg vid sjökanten i Queenstown på Nya Zealand (fantastisk land, de har några vandringar där som jag gärna vill prova). Men jag ville utvidga efterrätten lite och la till varm fruktsallad. Både förrätt och huvudrätt här har jag hittat i tidningen Allt om mat, vilken bra tidningen. Men jag brukar ändra i recepten lite efter min egen smak.

 

Surdegsbröd med kalixlöjrom och rödlök

(4 personer)

4 skivor kantskuret surdegsbröd

2 msk smör

250 gr svamp (skogschampinjoner är jättegott)

2 msk

1 ts salt

½ finhackad rödlök

4 msk rom (rogn) (kalix löjrom är suveränt bäst)

1 krm svartpeppar

Stek brödskivorna gyllenbruna på båda sidor i en stekpanna med smör. Hacka svampen och stek den i smör på medelvärme i ca 5 minuter. Salta och fördela på de stekta brödskovorna. Toppa med löjrom och rödlök, dra över med svartpepparkvarnen.


 

 

 

Oxfilé med kapris, rostat potatis och vitlökscrème (6 personer).

800 gr oxfilé (helst mittbiten)

1 kruka bladpersilja

3 msk kapris

1 tsk grovmald svartpeppar

1 tsk salt

3 citroner

250 g körsbärstomater på kvist.

Potatis

1 kilo delikatesspotatis eller Norrlandsmandel, borsta och skär i klyftor

2 msk olivolja, ringla över potatisen

1 msk flingsalt, strö över potatisen

Sås

1 helt vitlök

1 tsk rapsolja

2 dl crème fraiche

Lite flingsalt

Sätt ugnen på 225 gr

Putsa köttet och skär ett längsgående snitt, fläk upp det så att det blir ett tjockt stycke kött som går att rulla ihop igen. Mixa persilja, kapris och peppar. Bred ut detta på filén, rulla ihop och bind om med steksnöre, krydda med salt o peppar. Stek köttet runt om i smör och stek klar i ugnen till en innertempertur 55-58 grader. Låt filén vila i 10 minuter innan den skärs upp.

Skär toppen av på hela vitlöken, ringla olja på den och stek den i ugnen i 40 minuter. Efter 10 minuter läggs potatisen och kvisttomaterna, samt de halverade citronen i samma ugnsform som vitlöken. Blanda om potatisen efter halva tiden.

Tryck ut klyfterna ur vitlöken och mosa dem i en skål , blanda sen med crème fraiche och salt.

Servera sen med potatis, tomater, citron, sås och sallad. Till detta smakar en Chàteauneuf-du Pape förträffligt.


 

Kaffe affogato ala Åshild

Varm fruktsallad med honungsås

(4 personer)

2 äpplen, skalade och tärnade

10-15 vindruvor, delade och urkärnade

2 kiwi skalade och tärnade

10-12 jordgubbar

1 msk honung

2 msk vitt vin

Honungssås

1,5 dl  pressad apelsinsaft

1 vaniljstång

1 msk honung

2 msk smör

Häll apelsinsaft i en kastrull. Skrapa ner vaniljfrön från vaniljstången, tillsätt honung och vin och låt koka tills drygt hälften är kvar. Ta såsen från värmen och vispa ner smöret. Koka äpplebitarna i honung och vin några minuter, ta bort från värmen och rör ner de andra frukterna , häll den varma honungsåsen över fruktsalladen.

 

Viljas karamellglass

(8 personer)

2 msk smör

1, 5 dl brunt farinsocker

0,5 dl vatten

2 äggulor

3 dl vispgrädde

Smält smör och socker i en kastrull och koka i 1 minut. Tillsätt vatten och koka 5 minuter under omrörning. Dra kastrullen av värmen, låt massan svalna till rumtemperatur, vispa sen ner äggulorna. Vispa grädden och blanda ner den i karamellsmeten. Häll i en glassmaskin i ca 30 minuter och sen i frysen några timmar. Har du ej glassmaskin går det bra att direkt frysa in den i frysen.

Servera detta sen på ett fat med en kopp espresso och ett glas Baileys eller annan likör som passar till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar